Le'Owner Toturial Tips&Ilmiah Tumblr Picture&Qoute Fanpage Twitter Tumblr

2 Jun 2014

Petua Memberikan Tumpuan Di Dalam Kelas
Assalammualaikum..Holla!
Yeahh update again..
Update dlu sblum nak gi soromban..alahaiii
I’ll miss you Wahai Cik Bloggie Pink Purple :P

*Yeahh salah satu daripadanya..Tidur dalam kelas

Okayy kali nie intan just nak bgi petua memberikan tumpuan di dalam kelas..
Bohonglah klau kata intan tkpernah takberi tumpuan sepenuhnya dlm kelas..
Kdng2 otak gi melancong merata..pikiq macam2..aduhaiii
Tambah2 duduk tepi tingkap..mata tu merewang merata noh..
Nasib baik intan duduk tengah2..
Btw time exam je kot duk sebelah tingkap coz susun ikut nama..hmmmm


Kegagalan memberikan tumpuan dalam kelas menyebabkan ramai pelajar gagal meraih keputusan yang baik dalam peperiksaan.iyakannnn
berikut adalah petua yang boleh digunakan untuk meningkatkan tumpuan anda :

1. Semak seimbas nota yang telah diberikan oleh guru terlebih dahulu sebelum memulakan kelas. Sekiranya ada bahagian yang anda tidak faham atau keliru maka tanyakan pada guru sebelum bermulanya kelas tersebut. Jangan biarkan ketidakfahaman atau kekeliruan itu mengganggu anda. Guru mungkin akan mengajar lebih mendalam hari ini dan sekiranya anda tidak merungkai kekeliruan itu anda akan terus ketinggalan dalam mengikuti apa yang diajar.

2. Baca juga bahan yang bakal diajarkan oleh guru nanti. Walau pun anda tidak memahami keseluruhan apa yang dibaca sekurang-kurangnya anda tahu apa yang akan diajar oleh guru kelak. Secara tidak langsung tumpuan dan minat anda meningkat.

3. Cuba duduk di barisan depan dalam kelas. Sekiranya anda duduk di tepi tingkap, tutup tingkap ketika guru mengajar.

4. Jangan alih mata anda dari melihat guru dan lihat apa yang ditulis di papan hitam/putih.

5. Tunjukkan minat yang mendalam. Perbetulkan kedudukan anda dan ceriakan wajah anda. Ingat apa yang diajar itu jauh lebih penting daripada siapa yang mengajar. Yakinkan diri anda betapa pentingnya tumpuan dalam kelas. Ingat!! Ia menyumbang 50% dari keseluruhan markah peperiksaan kelak.

*This one of "Bored face"

6. Pasang telinga. Dengar dan fahami setiap patah perkataan yang disampaikan. Terjemahkan apa yang disampaikan oleh guru ke dalam bentuk gambaran minda / peta minda.

7. Catat setiap fakta penting atau fakta yang anda sangka penting, sama ada fakta-fakta yang ditulis atau yang diucapkan oleh guru.

8. Catat setiap perkara yang anda tidak faham. Catatkan juga setiap soalan yang terbit dalam fikiran anda. Gunakan tujuh perkataan berikut untuk membina soalan Apa? Siapa? Bila? Berapa? Di mana? Kenapa? Bagaimana?

9. Gunakan buku khas untuk tujuan catatan ini, atau gunakan kaedah mengambil nota berkesan. Sekiranya berpeluang segera angkat tangan dan tanya guru. Tanya untuk dapatkan lebih huraian; tanya untuk memastikan kefahaman anda betul; atau tanya kerana ada soalan-soalan yang lebih spesifik. Antara tanda-tanda yang anda telah memberikan tumpuan ialah anda TAHU apa yang anda TIDAK TAHU.

10. Jangan hiraukan sebarang gangguan dari rakan-rakan. Jangan bertindak balas terhadap usikan dan gurauan mereka ketika kelas berjalan.
 
Yeahh intan akan cuba sedaya upaya demi mendapat keputusan yang cemerlang #SPM2015 untuk menebus balik #PMR2013 ..Inshaallah
Memang mula2 agak susah noh..Inshaallah kalau kita berusaha dengan gigih..pasti boleh!
Takcuba taktau la noh..so ramai2 kita cuba noh J
Intan sikit sbnyak intan dah cuba..Alhamdulillah walaupun pelan..

Sebelum intan lupa J
Sedikit maklumat yang kita tak ketahui:

Kajian menunjukkan bahawa anda lupa 80% dari apa yang telah dipelajari dalam masa 24 jam. Oleh itu segera menyemak apa yang telah diajar serta merta apabila guru keluar dari kelas. 
So selamat mencuba..!

Assalammualaikum

No comments:

Post a Comment